Fotogaleria

Spiżarnia - zapasy na zimowe czasy

Image
Image

Grupa „Podróżników” tej jesieni nie próżnowała. Dzieci samodzielnie przygotowały kompoty w czterech smakach: jabłkowym, gruszkowym, śliwkowym oraz jabłkowo-gruszkowo-śliwkowym. Kiedy przyjdzie zima – spróbujemy, który z nich najbardziej przypadnie dzieciom do gustu. W ten sposób w Sali „Podróżników” powstała spiżarnia, gdzie dzieci zaczęły gromadzić zapasy na zimowe czasy. Następnie w „Dzień Pomidora” wychowankowie przygotowali wspólnymi siłami własnej roboty ketchup. Odbyła się też degustacja ketchupu podczas jednego ze śniadań. Ostatnie do spiżarni dołączyły kiszone ogórki. Dzieci przygotowały je samodzielnie według obrazkowego przepisu podczas zajęć kulinarnych. Następnie zaprosiliśmy rodziców na „Śniadanie”, a więc na degustacje mini-kanapeczek z ogórkami kiszonymi przygotowanymi przez ich dzieci. „Podróżnicy” także kosztowali ogórków… Były wyborne! Ciekawe, jakie przetwory, jako kolejne, dołączą do „Spiżarni Podróżników